Milloin, miten ja miksi tilintarkastus tehdään? Mitä?

Tilintarkastus, tuo lakisääteinen keino varmistaa, että yrityksen kirjanpito, tilinpäätös ja hallinto on justiinsa ja jetsulleen lainsäädännön mukaista. Me eTilintarkastuksessa varmistamme sen lisäksi, että sinunkin yrityksen talous ja hallinto on järkevästi toteutettu. Mikäli havaitsemme pöllöilyä, eli tarvetta prosessien suoristuksille tai muille muutoksille, otamme rohkeasti kantaa ja sanomme rehellisesti miten hommat kannattaisi hoitaa.

Pakollinen tilintarkastus, mutta siis pakollinen kenelle?

Tilintarkastaja on must-have eli pakollinen aina, jos yrityksen päättyneellä ja sitä edeltäneellä tilikaudella on täyttynyt vähintään kaksi seuraavista:

  • taseen loppusumma ylittää 100 000 euroa
  • liikevaihto ylittää 200 000 euroa tai
  • palveluksessa on keskimäärin yli kolme henkilöä.

Asia kannattaa silti tarkastaa toisemman kerran yrityksen yhtiöjärjestyksestä tai yhdistyksen säännöistä, sillä siellä voidaan määrätä tilintarkastajan valinnasta, vaikka nämä kriteerit eivät täyttyisikään.

Mutta meidän yrityksellä on tilitoimisto, joka hoitaa nämä hommat, mitä? Aivan. Tiesithän, että yritys tai yhdistys on aina itse vastuussa kirjanpitonsa ja hallintonsa oikeellisuudesta, vaikka asiat olisikin ulkoistettu tilitoimistolle?

Ja tässä kohtaa tulee se ahaa-elämys: juuri tämän takia tilintarkastus kannattaa! Saat ulkopuolisen, puolueettoman näkemyksen yrityksesi hallinnon ja taloudenhoidon tilasta. Tiedät varmuudella, ettei ikäviä yllätyksiä esimerkiksi kirjanpitäjän tekemän virheen vuoksi ole tulossa ja nukut yösi paremmin kuin tempurilla konsanaan. Tilintarkastajan saa siis valita myös ihan oman mielenrauhan ja yöunien vuoksi, vaikka rajat eivät ylittyisi eikä tarkastus sinällään olisi pakollinen. Kätevää, eikö?

Mitä tilintarkastuksessa tapahtuu?

“Ei oleman kuittia tahi tositetta, laskua tahi kaskua, jota ma en lävitse kävisi ja mielein sopukoissa tutkiskelisi” -ajattelumaailma ei vastaa totuutta juuri lainkaan. Tilintarkastaja tekee pistokokeen omaisesti erilaisia tarkastus- ja varmistustoimenpiteitä yrityksen tilinpäätökseen, kirjanpitoon ja hallintoon. Niiden avulla asiantuntijamme saavat kohtuullisen varmuuden siitä, että tilinpäätös antaa olennaisilta osin oikean ja riittävän kuvan yrityksen tuloksesta ja taloudellisesta asemasta.

Vaikkei jokaista laskua käydä suurennuslasin kanssa lävitse, tarkastuksessa paneudutaan sen verran laajasti yrityksen kirjanpitotositteisiin, että olennaiset virheet tai virheelliset toimintatavat tulevat väkisinkin ilmi. Ammattilaisia kun olemme.

Hallinto puolestaan tarkastetaan käytännössä kokonaisuudessaan, ja myös verotukseen (esim tulovero ja alv) liittyviä asioita tarkastetaan. Kaiken perustana on nimenomaan analyyttinen tarkastus, jolla paitsi tunnistetaan mahdollisia riskikohtia, myös tarkastetaan asioiden oikeellisuutta.

Äläkä luule, että me jaksettaisiin turhasta nillittää, on meillä parempaakin tekemistä. Tarkastus on meillä aina ja iänkaikkisesti riskilähtöistä ja sen tavoitteena on nimenomaan löytää ja huomata ne olennaisimmat virheet.

Kun tilintarkastaja on saanut tarkastuksen tehtyä, hän keittää ensi töikseen erinomaisen hyvät kahvit. Sinulle hän antaa sitä ennen tilintarkastuskertomuksen, joka onkin arvokas tieto esimerkiksi rahoitusta hakiessa. Huolellisesti tehty tilintarkastuskertomus on todiste, että ulkopuolinen taho on tarkastanut yrityksen tilinpäätöstiedot ja todennut paikkansapitäviksi. Sehän taas kertoo rahoittajalle, että tämäpä ei olekaan mikään höpö-höpö-firma, vaan luotettava ja asiansa osaava yritys.

No mitäs sitten sen jälkeen?

Meidän tilintarkastajat toimivat yrittäjän luottohenkilöinä: he varmistavat, että yrityksen asiat ovat kunnossa ja tarjoavat ammattitaitonsa ja kokemuksensa yrityksen talouden kehittämiseen. Valitsemalla eTilintarkastuksen et siis ainoastaan täytä lakisääteistä velvollisuutta, vaan saat varmuuden siitä, että asiat yrityksessäsi ovat kunnossa, reilassa ja mintissä.

Haluaisitko sen lisäksi arvokkaita ehdotuksia yrityksen talouden kehittämiseen ja apua esimerkiksi yritysjärjestelyihin tai yrityskauppoihin? Ei ongelmaa, koska se kuuluu nimenomaan meidän työnkuvaan.

Tilintarkastajaan kannattaakin olla yhteydessä aina kun harkinnassa on isoja muutoksia, jotka tavalla tai toisella vaikuttavat yrityksen talouteen tai hallintoon. Esimerkkinä nostettakoon nyt vaikkapa sukupolvenvaihdos, yrityskauppa, konsernirakenteen luominen. Meidän kanssa asioidessa voit olla aivan satavarma siitä, että tilintarkastajamme haastavat teidänkin yrityksen valintoja, jotta asiat saadaan kerralla maaliin sillä kaikista järkevimmällä mahdollisella tavalla. Meillä on nimittäin paras tieto siitä, kuinka näissä keisseissä huomioidaan esimerkiksi ah niin ihanat veroseuraamukset. Meillä on takaraivossa aina tavoitteena rakentaa teidän yritykselle parempaa liiketoimintaa. Ei sen enempää eikä vähempää.

Annathan siis meidän auttaa?

Lisätietoja tilintarkastuksesta saat toimitusjohtajaltamme Janne Virtaselta, janne.virtanen@etilintarkastus.fi tai 040 558 4109. Voit myös jättää soittopyynnön tai yhteydenottopyynnön. Eiköhän tehdä sinunkin yrityksesi tilintarkastuksesta kaikille hyödyllisempi kokemus?

Lue seuraavaksi

Pieni, mutta ytimekäs Tilintarkastus-Suomi-sanakirja

Pieni, mutta ytimekäs Tilintarkastus-Suomi-sanakirja

Tilintarkastajat, nuo talousmaailman pikku saalistajat, jotka mielivaltaisesti härnäävät lippu-lappu-pyynnöillään pahaa aavistamattomia, rehellisiä yrittäjiä. Vai näinköhän se meneekään noin? Koostimme Sinulle,...
Lue lisää
Mikä ihmeen eTilintarkastus?

Mikä ihmeen eTilintarkastus?

Tilintarkastus – tuo jokavuotinen pakollinen paha ja pakkopulla. Moni yrittäjä ajattelee niin. Näin ei kuitenkaan tarvitsisi olla. Lakisääteinen tilintarkastus voi...
Lue lisää