Mutta mistä voit tietää onko valittu tilintarkastaja tai tilintarkastustoimisto oikeasti hyvä valinta juuri sinun yrityksellesi? Kysy seuraavat kysymykset itseltäsi ja tiedät!
Tuntuuko, että tilintarkastaja on ajan tasalla eikä jämähtänyt viime vuosituhannelle? Osaako hän käyttää sähköisiä järjestelmiä, hyödyntää digitaalisia työkaluja ja ymmärtää nykyajan yrittäjyyden arkea? Nettisivut ovat usein hyvä ensivaikutelman lähde – jos sivusto tuntuu ajankohtaiselta, olet todennäköisesti oikeilla jäljillä.
Hyvä tilintarkastaja on kiinnostunut juuri sinun liiketoiminnastasi. Hän kysyy, kuuntelee ja tarjoaa näkökulmia. Hän ei tarkasta papereita sivusta, vaan on rinnallasi myös vaikeina aikoina. Tuntuuko sinusta siltä, että harkitsemasi tarkastaja haluaa aidosti auttaa, eikä ole tekemässä pelkästään itselleen tiliä?
Tilintarkastajalla pitää olla asiantuntemusta, mutta myös sellaista kokemusta, josta voi ammentaa suoraan hyötyä liiketoimintaasi. Kokeneet tekijät osaavat yhdistää teoriaa ja käytäntöä. Parhaat heistä myös hoksaavat jakaa osaamistaan ilman, että sitä erikseen pyydät.
Tilintarkastajan kanssa pitää olla mukava tehdä töitä. Jos yhteistyö tuntuu vaivalloiselta, se näkyy nopeasti viestinnässä ja luottamuksessa. Paras tilintarkastaja ei ole pelkästään pätevä, vaan myös ihminen, jonka kanssa on kiva asioida.
Yksinyrittäjinä toimivilla tilintarkastajilla saattaa olla todella kiire – ja silloin asiakkaalle jää vähemmän aikaa. Jos taustalla taas on tiimi, ei apu ole vain yhden henkilön varassa. Aikataulut pitävät paremmin ja saat neuvoja ilman viivettä. Tavoitettavuus ja nopea reagointi ovat tärkeitä ominaisuuksia: hyvä tilintarkastaja vastaa viesteihin. Tai vähintäänkin palaa nopeasti asiaan.
Suurissa toimistoissa on tietysti paljon osaamista. Riskinä kuitenkin on, että pieni asiakas jää jalkoihin. Varmista, että saat henkilökohtaista palvelua ja että yrityksesi kokoluokka ei vaikuta siihen, miten sinua palvellaan.
Jos tilintarkastajan tärkein tehtävä on varmistaa, ettei hän joudu ongelmiin, asiakas jää helposti yksin. Hyvä tilintarkastaja toki hoitaa lakisääteiset tehtävänsä huolella, mutta huolehtii myös asiakkaansa eduista.
Jos tilintarkastaja on jo eläkeiässä ja työskentelee yksin, voi jatkuvuus olla kysymysmerkki. Suurissa tai merkittävissä tilanteissa – kuten yrityskaupoissa, sukupolvenvaihdoksissa tai mahdollisissa alasajoissa – haluat rinnallesi kumppanin, johon voit luottaa pitkällä aikavälillä.
Paras tilintarkastaja ei odota, että kysyt. Hän tuo esiin huomioita, neuvoo spontaanisti ja jakaa kokemuksiaan avoimesti. Hänellä on halu auttaa ja kyky nähdä metsää puilta – sitä arvokasta kokemusta niin kasvusta kuin kriiseistäkin.
Tämä on se tärkein kysymys: koetko, että juuri tähän ihmiseen haluat luottaa silloin, kun yrityksessäsi tapahtuu isoja asioita – olivat ne sitten myönteisiä tai vaikeita juttuja? Hyvä tilintarkastaja ei ole pelkkä nimenkirjoittaja raportissa, vaan kumppani yrityksesi matkalla.
Se on strateginen päätös, sillä tulet samalla valinneeksi osan yrityksesi tukiverkostoa. Varmista, että hän on ajan hermolla, kiinnostunut sinusta ja valmis seisomaan rinnallasi silloinkin, kun talousmöröt koittavat kampittaa.
Latest posts

Janne Virtanen, vauhdikas kasvuyrittäjä
Parasta työssäni on vapaus ja se, että pääsen auttamaan yrittäjiä heille oikeasti tärkeiden ja joskus tosi isojenkin asioiden ratkomisessa.

Kesätyö eTilintarkastuksessa – ensimmäiset askeleeni tilintarkastusalalle
Kokemukseni ovat olleet antoisia, sillä olen päässyt syventymään tilintarkastuksen käytännön työtehtäviin sekä kehittämään asiantuntemustani.

Mikä ihmeen eTilintarkastus?
Tilintarkastus – tuo jokavuotinen pakollinen paha ja pakkopulla. Moni yrittäjä ajattelee niin. Näin ei kuitenkaan tarvitsisi olla. Lakisääteinen tilintarkastus voi...